معرفی سنسور تصویر در دوربینهای مداربسته
سنسور تصویر دوربین مداربسته چیست؟
در دوربینهای مداربسته و همچنین در تمامی دستگاههای تصویربرداری نوری،قطعهای که وظیفهی دریافت نور و تبدیل آن به سیگنالهای الکتریکی را بر عهده دارد؛ سنسور تصویر میباشد.وقتی سخن از کیفیت تصویر در میان باشد،اولین و مهمترین مؤلفهای که نقش تعیینکننده در کیفیت نهایی تصویر دارد،سنسور تصویر میباشد.همچنین بخش عمدهای از قیمت تمام شده دوربین مداربسته نیز وابسته به تکنولوژی بکار رفته در سنسور تصویر میباشد.
انواع سنسور دوربین مداربسته:
اکثر دوربینهای مداربسته موجود در بازار،از لحاظ تکنولوژی ساخت سنسور به دو گروه CMOS (Complementary Metal-Oxide Semiconductor) و CCD (Charge Coupled Device) تقسیمبندی میشوند که همین دو گروه نیز با توجه به شرکت سازنده و تکنولوژی استفاده شده به چند گروه تقسیم میشوند. به لحاظ زمان عرضه نیز ابتدا سنسور CCD و سپس به فاصله کوتاهی سنسور CMOS پا به میدان گذاشت.از نظر کیفیت CCD تا سالها پیشتاز بوده ولی وضعیت به همین منوال ادامه پیدا نکرد و با پیشرفتهایی که حاصل شد CMOS توانست عمده سهم بازار را به خود اختصاص دهد.به طوریکه اکنون 90 درصد سهم بازار دوربینهای تصویربرداری را به خود اختصاص داده است.
نحوهی عملکرد سنسور:
این سنسورها قابلیت تشخیص رنگ ندارند و به نوعی کور رنگ میباشند و در عمل توسط یک فیلتر توناژ رنگ، عمل تفکیک رنگ صورت میگیرد.در نهایت خروجی این سنسورها توسط پردازشگرهای تصویر پردازش و به تصاویر قابل فهم تبدیل میشود.
ابعاد سنسور تصویر و تاثیر آن روی زاویه دید
هنگام بررسی و خرید دوربین مداربسته با اعدادی از قبیل 1.3"،1.2" و ... روبرو میشویم که این اعداد همان ابعاد سنسور دوربین مداربسته میباشد.ابعاد سنسور رابطه مستقیمی با لنز و زاویه دید ارائه شده دارد.در دوربینهای مداربسته هرچه سنسور بزرگتر باشد،زاویه دید کمتر خواهد بود.ابعاد مرسوم در دوربینهای مداربسته شامل 1.3"،1.2"و 3/2" میباشد و به ندرت از سایز بزرگ استفاده میشود که از دلایل آن میتوان به افزایش هزینه و ابعاد دوربین اشاره کرد.
شرکتهای تولیدکننده سنسور
در حال حاضر سنسورهای دوربین مداربسته،توسط سه شرکت مطرح و نام آشنا در این زمینه که عمدهی سهم بازار را نیز در اختیار دارند،تولید میشود.از جمله این شرکتها میتوان به شرکت سونی ( (SONY،اپتینا(APTINA) و اومنی ویژن(OMNIVISON) اشاره کرد که هر کدام دارای خصوصیات ویژهای نسبت به سایر رقبا میباشند.
شرکت نام آشنای سونی که از دیرباز در زمینه تولید تجهیزات الکترونیکی و تصویربرداری پیشرو بوده،اقدام به عرضه سنسورهای CMOS خود با تکنولوژی EXMOR R کرده که از حساسیت بالاتری نسبت به سنسورهای همنوع خود برخوردار میباشد.نا گفته پیداست دوربینهایی که از این سنسور بهره میبرند،دارای قیمت نسبتا بالاتری در مقایسه با سایر دوربینهای همرده خود میباشند.
پس از شرکت سونی؛آپتینا در رتبه دوم از نظر کیفیت و هزینه قرار دارد و درنهایت شرکت اومنی ویژن که محصولاتش بیشتر در دوربینهای اقتصادی مورد استفاده قرار میگیرد.
نتیجهگیری:
در هنگام انتخاب و خرید دوربین مداربسته،معیارهای فراوان و متنوعی وجود دارد که میتوان با توجه به آنها و نیازمان،اقدام به انتخاب دوربین مورد نظرمان کنیم.اما همانطور که در بالا نیز بدان اشاره شد،بهنوعی مهمترین پارامتر در انتخاب دوربین مداربسته،سنسور تصویر آن میباشد که در تعیین کیفیت نهایی ویدئوهای ضبط شده تعیینکننده هستند. پیشنهاد میشود در انتخاب دوربین مداربسته نهایت دقت را بهعمل آورده تا در مواقع مورد نیاز،نتیجه مورد نظر به لحاظ توانایی شناسایی سوژهها با کیفیت مطلوب را بدست آورید.