چطور بفهمیم که دوربین مدار بسته مان هک شده است یا نه و از آن جلوگیری کنیم؟ آیا امکان دارد که کسی از طریق دوربین خانهام در حال تماشای من باشد؟ بسیاری از افراد تنها به نصب دوربین مداربسته فکر میکنند و ملزومات امنیتی آن را به کلی فراموش میکنند. این دستگاههای نظارتی در عین حال که ضامن امنیت ملک ما هستند، میتوانند مانند شمشیری دو سویه امنیت ما را به خطر نیز بیاندازند. با ورود هر تکنولوژی به دنیای دیجیتال همواره کسانی هستند که میخواهند با یافتن راهی برای دور زدن آن منافع شخصی خود را تامین کنند. هکرها میتوانند با ورود به شبکه دوربین مداربسته شما به تمام دادهها و اطلاعات ضبط شده توسط دوربین دست پیدا کنند و در واقع هر چیزی که قرار بود تنها شما ببینید را حالا آنها نیز میتوانند ببینند. لذا لازم است که هنگام خرید دوربین مداربسته از چگونگی هک شدن سیستمهای نظارتی و نشانههای آن آگاهی داشته باشیم.
امنیت دوربین مداربسته هنگام استریم آنلاین
چطور از هک شدن دوربین مداربسته باخبر شویم؟
امروزه دوربینهای مدار بسته به شیوههای متفاوتی هک میشوند. مثلا رعایت نکردن ابتداییترین اقدامات امنیتی یا استفاده از پسوردهای ساده برای دوربین مدار بسته و نصب برنامههای هک دوربین ( بعضی از این برنامهها تله هستند و دوربین کاربرانشان را هک میکنند) همه و همه می توانند سبب هک شدن دوربین مداربسته شما شوند. در ادامه به ۶ نکته اساسی که نشاندهنده هک دوربین مداربسته شما هستند اشاره میکنیم:
۱. خارج شدن صداهای عجیب از دوربین مداربسته IP
گاهی اوقات بسیار مشکل است که هک شدن دوربین را تشخیص دهیم، ولی همیشه نکاتی هستند که هکرها را لو میدهند. یکی از این نکات صداهای عجیب دوربین است. اگر متوجه شدید که دوربینهایتان صداهای عجیبی از خودشان در میآورند که قبلا نداشتند، شکی نیست که هک شدهاید.
۲. چرخشهای نامعمول دوربین مدار بسته
اگر میبینید که دوربینهایتان حرکات شما را دنبال میکنند به احتمال خیلی زیادی هک شدهاید. در واقع احتمالا کسی با هک کردن دوربین کنترل چرخش آن را بدست گرفته و هر جا که میروید زیر نظر میگیردتان.
۳. دستکاری تنظیمات دوربین مداربسته
یکی از کارهایی که هکرها پس از نفوذ به سیستم امنیتی شما انجام میدهند تغییر پسورد به تنظیمات کارخانه است. هکرها معمولا برای اینکه تخصصشان را به نمایش بگذارند با گذاشتن علامتی شما را از کارشان مطلع میکنند. مثلا ممکن است اسم بخشهایی از تنظیمات یا فولدرها را به چیز دیگری تغییر دهند.
۴. چشمک زدن چراغ LED
چشمک زدن چراغهای LED وبکم یکی دیگر از نشانههای خطرناک هک شدن است. برای اطمینان از این امر باید یک بار کامپیوتر خود را ریبوت کنید و اگر بعد از ۱۰ دقیقه همچنان چراغ LED چشمک بزند باید وارد Task Manager شده و بر روی تب Processes کلیک کنید. سپس داخل این تب دنبال گزینه Winlogon.exe یا Windows Logon Application بگردید. اگر بیش از یک عدد از این برنامه در تسک منیجر شما بود باید فورا اینترنت کامپیوتر را قطع کرده و به کمک یک آنتی ویروس مناسب کل سیستم را اسکن کنید.
۵. روشن بودن چراغ LED
اگر متوجه شدید چراغ LED دستگاه روشن شده است، بدون اینکه خودتان آن را روشن کرده باشید، احتمالا دوربینهایتان هک شدهاند. وقتی کسی دوربین شما را هک میکند میتواند به تمام بخشهای آن از جمله چراغ ال ای دی دسترسی داشته باشد. برای اطمینان از این مسئله مراحل ذکر شده در مورد ۴ را طی کنید.
۶. مصرف دیتای دوربین مداربسته
چطور بفهمیم که دوربین مداربسته هک شده است؟
یکی دیگر از راهها چک کردن مصرف دیتای دوربین مدار بسته در شبکه است. اگر بعضی زمانها ترافیک مصرفی جهش زیادی داشته باشد احتمال هک شدن دوربین مداربسته هم وجود دارد.
چطور از هک شدن دوربین مداربسته جلوگیری کنیم؟
اگر تنها یک بار دوربینهایتان هک شوند مسلما نمیخواهید که این اتفاق بار دیگر هم برایتان رخ دهد. لذا در ادامه میخواهیم روشهای جلوگیری از هک شدن دوربین مداربسته را نیز بشناسیم. در واقع اقدامات زیادی هستند که میتوانند از هک شدن سیستم نظارتی شما در آینده جلوگیری کنند. ۶ اقدامی که در ادامه توضیح خواهیم داد توسط کارشناسان حرفهای که در زمینه هک دوربینهای مداربسته مشغول به کار هستند توضیه شده است:
۱. استفاده از دوربینهای مداربسته با سیستم رمزنگاری پیشرفته
اگر میخواهید سیستم نظارتی امنی داشته باشید باید حتما از منابع قابل اطمینان خرید کنید. اگر دوربین مدار بسته ای که خریدهاید سیستم امنیتی قدرتمندی نداشته باشد، حتی با پسوردهای پیچیده هم به راحتی هک خواهد شد. در واقع بهترین راه این است که از برندهای معروف، دوربین مداربسته تحت شبکه تهیه کنید. این دوربین ها تمامی قابلیتهای امنیتی فوقپیشرفته اعم از رمزنگاری SSL/TLS، WPA2-AES را دارند و میتوانند از نفوذ هکرها جلوگیری کنند.
۲. ساخت پسوردهای امن
اگر از رمزعبور دیفالت دوربین مداربسته استفاده کنید و تغییرش ندهید، احتمال هک شدن دوربین مداربسته تان بسیار بیشتر است. هیچ میدانستید که بسیاری از سایتهای هک دوربین مداربسته آنقدر پسوردهای رایج را امتحان میکنند تا یکی درست از آب در بیاید؟ پس بهتر است با تغییر دادن پسورد اصلی دوربین در چنین دامهایی نیافتید.
سعی کنید رمز عبوری که انتخاب میکنید به اندازه کافی پیچیده باشد تا کسی نتواند آن را حدس بزند. از فاکتورهای امن بودن پسورد میتوان موارد زیر را نام برد:
- استفاده از حروف بزرگ و کوچک
- استفاده از اعداد
- استفاده از کاراکترهای خاص مانند علامت دلار و درصد (@#$%...)
- تعویض مدوام پسوردها
۳. حفظ امنیت مودم
گاهی اوقات هک شدن بسیار اتفاقی و غیرعمدی رخ میدهد. به طور مثال همسایه شما به روتر شما وصل میشود تا از اینترنت استفاده کند اما خیلی تصادفی دوربینهای مداربستهتان را نیز هک میکند. بنابراین یادتان باشد از آنجایی که دوربین شما به وای فای وصل است، حفظ امنیت مودم نیز ضروری است. مودم را نیز میتوان با ساخت پسوردهای پیچیده امن نگهداشت. راه دیگر این است که به وسیله NVR یک ساب نت جداگانه برای دوربینهای مداربسته بسازید. بدین ترتیب با وصل شدن دوربینها به ان وی آر بدون نیاز به مودم همه چیز در ان وی آر ذخیره میشود. ضمنا هیچکس نمیتواند سابنت شخصی دوربین را هک کند!
۴. محدود کردن تعداد دستگاههای قابل اتصال به وای فای خانگی
در تنظیمات مودم میتوانید تعداد دستگاههایی که میخواهید به مودم وصل شوند را مشخص کنید. به طور مثال اگر در خانه شما تنها دو نفر از اینترنت استفاده میکنند و آن دو نفر هم فقط با گوشی و لپ تاپ به آن وصل میشوند میتوانید با وارد کردن آی پی دستگاههای آنها در تنظیمات فقط به آنها اجاره دسترسی به وای فای را بدهید.
۵. آپدیت کردن فرمور دوربین مداربسته
به سایت برند دوربین مدار بسته خود مراجعه کنید و چک کنید که آیا فرمور دستگاهتان بهروز است یا خیر. در صورت بهروز نبودن، آخرین نسخه را دانلود و نصب کنید. زیرا معمولا در نسخههای جدید باگها و ایرادات قبلی حذف میشوند و به تبع آن امنیت سیستم هم بالاتر میرود.
۶. نصب فایروال و نرمافزار ضد ویروس
فایروالها از هک شدن و آنتی ویروسها از ویروسی شدن دوربینها توسط بدافزارها جلوگیری میکنند. بدافزارهایی که ممکن است با آنها رو به رو شوید همین برنامههای هک دوربین مداربسته هستند که در اینترنت به وفور یافت میشوند. بعضی از این برنامهها در واقع تلههایی برای گرفتن اطلاعات شما و نفوذ به سیستم امنیتیتان میباشند. فعال بودن فایروال کمک میکند تا این برنامهها پیش از نصب شناسایی شوند و به کاربر اخطار داده شود.