یکی از چالشهای نصب دوربین مداربسته نقاط کور آنهاست. فارغ از هزینه و کیفیت دوربینی که تهیه میکنید، همیشه نقاطی وجود دارند که در زاویه دید آن قرار نمیگیرند. برای مثال متن زیر را از زبان یک سارق تصور کنید:
«یک شب قبل از سرقت برای چک کردن اوضاع به محل رفتم. هنگام بررسی متوجه شدم که راهرو هیچ دوربینی که توانایی رویت کردن من را داشته باشد ندارد. حتی هیچ دوربین دیگری که بتواند آن نقاط را پوشش دهد هم در مغازه نبود، در حالی که چهار تا تابلوی "دوربین مداربسته" در راهرو نصب شده بود. سوالی که برای من پیش آمد این بود که آیا این حرکت فقط برای ترساندن من بود یا واقعا دوربینی در جایی مخفی پنهان شده بود و مرا میدید؟»
بله، سارقین حرفهای کاملا به دوربینها توجه میکنند، برای همین است که بسیاری از خانههایی که دوربین مدار بسته دارند همچنان مورد سرقت قرار میگیرند. لذا بهتر است یک بار دیگر دوربینهای خانه یا محل کارتان را بررسی کنید و ببینید کدام نقاط را از قلم انداختهاید.
خبر خوب این است که این نقاط کور به راحتی قابل رفع و رجوع هستند. فقط کافیست نقاط مورد نظر را پیدا کنید.
چطور نقاط کور دوربین مداربسته را پیدا کنیم؟
نقطه کور در واقع مکانی است که در هیچ یک از زوایای دید دوربین مداربسته قرار نگیرد. هر دوربین مداربسته، بسته به طراحی و شیوه نصبش دارای نقاطیست که در آنجا لنزها قادر به ثبت تصویر نیستند. قدم اول در پیدا کردن نقاط کور، بدست آوردن زاویه دید یا FOV دوربین است. این مقدار در دیتاشیت دوربین که هنگام خرید همراه دوربین ارائه میشود ذکر شده است. لنزهای مختلف FOV های متفاوتی دارند؛ برای مثال یک دوربین با فاصله کانونی 4mm زاویه دیدی برابر با 80 درجه دارد. لذا تمام نقاطی که خارج این زاویه قرار بگیرند نقاط کور محسوب میشوند و دوربین آنها را ضبط نمیکند.
بهترین روش برای بدست آوردن نقاط کور دوربین مداربسته این است که آن را روشن کنید و با آزمون و خطا محدوده دقیق را بدست بیاورید. یکی از دوستانتان میتواند نقش سارق را بازی کند و از زوایای مختلف به خانه نزدیک شود. مکانهایی مثل:
- درب جلویی
- تمام ورودیهای غیر اصلی دیگر
- پنجرههای خانه
همزمان که او دارد به خانه نزدیک میشود شما نیز تصاویر دوربین را دنبال کنید. امروزه حتی میتوانید از طریق گوشی موبایل هم این کار را انجام دهید. برای آشنایی با برنامههای مناسب این کار مقاله ۱۰ نرمافزار مدیریت دوربین مداربسته را بخوانید. با این حال پیشنهاد ما این است که این کار را با مانتیور کامپیوتر انجام دهید تا مطمئن باشید همه چیز را میبینید. با این کار میتوانید مکانهای تقریبی که دوستتان در مانتیور مشاهده نمیشود را به عنوان نقطه کور در نظر بگیرید.
چطور نقطه کور نداشته باشیم؟
اولین قدم برای جلوگیری از ایجاد نقطه کور در مکانهایی که میخواهیم مانیتور شوند این است که در محل نصب دوربین مدار بسته بایستید و از آنها عکس بگیرید. بدین ترتیب متوجه میشوید که:
- اندازه لنز مور نیازتان چیست
- دوربین را در چه فاصلهای باید نصب کنید
- پهنای محیط مورد نظر چقدر است
متخصصان این حرفه به کمک این عکسها و پلان ساختمان مکانهای مناسب برای نصب NVR/DVR ها و دوربینها را تعیین میکنند. به علاوه میتوانید به کمک نرمافزار تعیین اندازه لنز، لنز مناسب برای هر مکان را پیدا کنید.
در برخی شرایط نیز میتوانید با راهاندازی یک سیستم چند دوربینه احتمال ایجاد هرگونه بلایند اسپاتی را به صفر برسانید. این دوربینها به طریقی نصب میشوند که محدوده دیدشان باهم همپوشانی داشته باشد و هیچ نقطهای از چشمشان پنهان نماند.
نکته ۱: اول از همه روی مکان تمرکز کنید
رعایت یکپارچگی در هنگام نصب ابزارها در از بین بردن نقاط کور نقش مهمی دارد. اما مهمتر از آن این است که استراتژی درستی در انتخاب محل نصب دوربینها داشته باشید. اگر از یک متخصص بخواهید که مکان مناسب نصب دوربینهای مداربسته خانه شما را تعیین کند، احتمال به وجود آمدن نقطه کور بسیار کم خواهد بود. به علاوه متخصصین به شما کمک میکنند تا مکانی را انتخاب کنید که از دید سارقین و همچنین خطر بلایای طبیعی نیز در امان باشد.
نکته ۲: دوربین با زاویه دید گسترده را هم در نظر داشته باشید
با اینکه انتخاب مکان نصب دوربین نقش اصلی در نداشتن نقطه کور را بازی می کند، ولی میتوانیم به دنبال راههای جایگزین هم باشیم. یکی از این راهها انتخاب دوربین های مدار بسته ای است که زاویه دید گستردهای داشته باشند. این دوربینها میتوانند نقاط بیشتری را پوشش دهند و در نتیجه تا درصد زیادی از ایجاد نقطه کور جلوگیری میکنند. در ادامه به معرفی تعدادی از این دوربینها میپردازیم:
۱. دوربین مدار بسته چشم ماهی پانورامیک
این دوربینها با زاویه دید 360 درجهای که دارند یکی از بهترین انتخابها برای جلوگیری از ایجاد نقطه کور به شمار میروند. در واقع بر خلاف دوربین هایی که محور حرکتشان فیکس و ثابت است این دوربین قابلیت چرخش 360 درجه داشته و هیچ نقطه کوری ندارد. بسیاری از فروشگاههای بزرگ دنیا مانند Walmart از این دوربینها برای جلوگیری از سرقت استفاده میکنند.
۲. سیستم نظارتی PTZ
این دوربینهای گردان در مقایسه با دوربین های پانورامیک ارزانتر بوده و مناسب کسانی هستند که به دنبال گزینهای اقتصادیتر برای این کار میگردند. به کمک این دوربین ها میتوانید همزمان که در حال تماشای زنده فیلمهای دوربین هستید به کمک کنترلر PTZ جهت دوربین را نیز تغییر دهید تا از باقی مکانها غافل نمانید.
نکته ۳: فاکتورهای خارجی را نیز در نظر بگیرید
همانطور که پیشتر اشاره شد عوامل دیگری مانند نور خورشید و تاریکی نیز در ایجاد نقطه کور موثرند. با در نظر گرفتن این فاکتورها از ایجاد بلایند اسپات چه در روز و چه در شب ممانعت میکنیم. هر چند علاوه بر نور عوامل دیگری از جمله حرکت برگهای درختان میتواند سبب ایجاد نقطه کور شود. برای مثال برگ درختان در هنگام تابستان انبوه شده و مانع از دیده شدن فضای پشت آنها میشود. ولی همین درختان بیبرگ در زمستان میتوانند باعث عبور نور شدید از افق و سفید شدن تصاویر دوربین شوند. لذا بهتر است دست کم هر فصل سال به این عوامل نگاهی دوباره بیاندازید.